Lezing: Brest-Litovsk, verraad of een gemiste kans?, 9 maart 2018

Op vrijdag 9 maart 2018 organiseert het Centre for Russian Studies de lezing  "Brest-Litovsk, verraad of een gemiste kans?" door Wim Coudenys, docent Russische en Europese (cultuur)geschiedenis aan de KU Leuven. 

 
Het verdrag van Brest-Litovsk in maart 1918 werd gezien als verraad aan de Geallieerde zaak en vestigde eens en vooral de idee dat de Bolsjewieken zich buiten de Westerse beschaving hadden geplaatst. In de ogen van de Bolsjewieken echter was de vrede noodzakelijk om aan de macht te kunnen blijven. De onderhandelingen tussen Rusland en de Centrale Mogendheden duurden vijf maanden en verliepen erg moeizaam, tot vreugde van de Geallieerden. Bovendien waren de berichten uit Rusland erg tegenstrijdig: de militairen bezwoeren hun Westerse collega’s dat de Bolsjewieken gauw van de macht verdreven zouden worden, terwijl de nieuwe machthebbers zelf de Westerse regeringen uitnodigden om mee te komen onderhandelen over een definitieve wapenstilstand. Noch de Geallieerden, noch de Centralen waren hierin geïnteresseerd en bleven hun eigen oorlogsdoelstellingen nastreven.

In deze lezing gaat Wim Coudenys dieper in op de vijf maanden tussen november 1917 en maart 1918, toen de uitkomst van de onderhandelingen – en het lot van de Bolsjewieken – onzeker was. Brest-Litovsk maakte niet alleen een eind aan deze onzekere periode, maar vestigde ook eens en voor altijd het imago van de Bolsjewieken als verraders en paria’s van de internationale politiek.
 
De lezing zal plaatsvinden in het Centre for Russian Studies, 2de verdieping Universiteitsbibliotheek, Broerstraat 4 te Groningen om 20.00 uur;
Toegang: gratis;
Data/tijd: vrijdag 9 maart 2018 om 20.00 uur;
Graag vooraf aanmelden via t.mironava@rug.nl