Holland in de grootste benauwenis: De oorlog van 1672

De tachtigjarige jarige oorlog tegen Spanje zette de Nederlandse Republiek internationaal op de kaart. Een Rebellenstaat had de onafhankelijkheid verworven van één van de sterkste Europese mogendheden. Nauwelijks twintig jaar ná de glorieuze Vrede van Münster moest het Nederlandse gemenebest echter al weer om het bestaan vechten. Verschillende malen dreigde de Republiek ten onder te gaan.

Startdatum en tijd: 

donderdag, 22 september 2016 - 2:00pm

Europa’s diepste tragedie. De verwerking van de Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog is de diepste tragedie van de 20ste eeuw. De enorme hoeveelheid bellettrie en films die spelen in de Tweede Wereldoorlog die tot op de dag van vandaag verschijnen tonen aan hoe zeer ‘de oorlog’ onze wereld heeft gevormd. Dit maatschappelijke naleven staat centraal in deze cursus: op welke wijze heeft de Tweede Wereldoorlog een plaats gekregen in het heden.

Startdatum en tijd: 

donderdag, 22 september 2016 - 11:00am

1914 – 1918: De onbekende oorlog

De Eerste Wereldoorlog is in Nederland een vrij onbekend onderdeel van de twintigste eeuw, en dat terwijl de Eerste Wereldoorlog een van de meest bepalende gebeurtenissen van die eeuw is geweest. Deze cursus behandelt de Eerste Wereldoorlog in al zijn facetten: van oorzaken en aanleidingen, de nieuwe moderne manier van oorlogsvoering tot de langetermijngevolgen van de oorlog.

Startdatum en tijd: 

donderdag, 25 september 2014 - 11:00am

Locatie: 

de Collegezaal, 4de verdieping Universiteitsbibliotheek, Broerstraat 4 te Groningen.

Pagina's

Subscribe to