Russische filmavond 'Matilda' op vrijdag 13 december 2019

Film 'Matilda' van regisseur Alexej Oetsjitel

Op vrijdag 13 december a.s. wordt de Russische film 'Matilda' van regisseur Alexej Oetsjitel vertoond.

De film 'Matilda' ('Матильда') is een film van regisseur Alexej Oetsjitel uit 2017 en is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De film gaat over een romantische relatie tussen de 22-jarige kroonprins Nicolaas II en de 18-jarige ballerina Mathilde Ksjesinskaja. Zij was verbonden aan het beroemde Mariinskitheater te Sint-Petersburg. Hun geheime liefdesrelatie duurde vanaf hun ontmoeting in 1890 tot de kroning van Nicolaas II en zijn vrouw Alexandra Fjodorovna in 1896. De relatie werd afgekeurd door het Russische hof.
Hun geluk kreeg een onverwachte wending door een treinongeluk. Tsaar Alexander III redt zijn familie maar ten koste van zijn eigen gezondheid. Nicolaas II weet dat hij zijn persoonlijke vrijheid kwijtraakt. Hun liefde is een legende geworden.

Deze film ontving verschillende kritieken, van positief tot negatief. De film riep al voor de première controverses op. Vooral de Russisch-Orthodoxe kerk had veel kritiek op deze film, die een weergave zou geven van een toenmalige kroonprins Nicolaas, die in 2000 heilig werd verklaard, maar zich niet als zodanig gedroeg. Het zou een anti-Russische provocatie zijn. Ondanks vele protesten en bedreigingen was de film in vele bioscoopzalen in Rusland en in het buitenland te zien.

 

 
Locatie: Tammeszaal (voorheen Collegezaal) vierde verdieping Universiteitsbibliotheek Broerstraat 5, 9712 CP Groningen
Datum/Tijd: VRIJDAG 13 december 2019, 20.00 uur
Entree: gratis
Voertaal: Russisch, met Engelse ondertiteling

Graag vooraf aanmelden via g.w.m.stoeten@rug.nl