Lezing 'Poetins oorlog: historische achtergronden op 24 maart a.s.

Anno 2022 wordt Europa opgeschrikt door de éérste grote oorlog tussen staten sinds WO II. Naast alle schokkende feiten die zich in Oekraïne ontvouwen is er één aspect van het conflict dat in het oog springt: zowel Rusland als Oekraïne begrijpen de geschiedenis op een andere manier. De speech van Poetin voorafgaand aan de Russische invasie in februari bevatte in feite een geschiedenisles van één uur lang door de Russische president. Poetin claimde dat Oekraïne een intrinsiek en ondeelbaar onderdeel was van de Russische natie. Het bestaan van een onafhankelijk Oekraïne zou feitelijk een anti-Russische uitvinding door het Westen, de Bolsjewieken zijn.

Bovendien zou het land sinds 2014 door een regering van (neo)-Nazi's worden geleid. De Oekraïense kijk op de zaak is een hele andere: al 300 jaar zou Oekraïne voortdurend het slachtoffer zijn geweest van Russisch expansionisme en agressie en totalitaire overheersing door het Communisme. In deze lezing door spreker en Oekraïne-specialist Nicolaas Kraft van Ermel ligt de nadruk op hoe deze tegengestelde geschiedverhalen de ideologische basis hebben gelegd voor het huidige conflict. Daarbij zullen de nodige feiten van ficties worden gescheiden. Nadien is er voldoende mogelijkheid voor vragen en discussie over zowel de geschiedenis als het heden.

Oekraïne afbeeldingen, beelden en stockfoto's - iStock
 
Datum: donderdag 24 maart a.s.
Tijd: 20.00-21.30 uur
Aanmelding: Wij willen u vriendelijk verzoeken, u aan te melden via e-mail: g.w.m.stoeten@rug.nl
Locatie: Harmoniecomplex (Oude Kijk in 't Jatstraat 26): ingang vanaf Oude Kijk in 't Jatstraat, voorbij het beeld van Aletta Jacobs, ingang links onder de bogen op het Harmonieplein, zaal 0026 (gebouwdeel 1314)