Groninger Instituut voor Midden- en Oost-Europese Studies

De Russische inval in Oekraïne kwam in 2022 voor velen als een verrassing. Het maakt duidelijk dat er over het algemeen te weinig kennis bestond over de complexe relaties tussen landen en volkeren en de binnenlandse politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in Midden- en Oost-Europa. In ons verbonden Europa hebben ontwikkelingen in deze regio directe politieke, economische en maatschappelijke gevolgen voor ons. Het Groninger Instituut voor Midden- en Oost-Europese Studies (GIMOES) heeft tot taak wetenschappelijk onderzoek, culturele activiteiten en zakendoen met deze regio met elkaar te verbinden. Het instituut komt in de plaats van het Centre for Russian Studies en het Nederland-Rusland Centrum, die beide verbonden waren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het nieuwe instituut zal hier net als haar voorgangers aan verbonden blijven.

Speciale relaties RUG - Groningen en Midden- en Oost-Europa
De Rijksuniversiteit Groningen kent een lange traditie van onderzoek naar en onderwijs over Midden- en Oost-Europa. Aan de Faculteit der Letteren is er aandacht voor de regio in de studie- en onderzoeksprogramma’s van de afdelingen Geschiedenis, Internationale Betrekkingen & Organisaties (IBIO) en Europese Talen en Culturen. Bij de Faculteiten Economie en Bedrijfskunde, Rechtswetenschappen, Gedrags- en Maatschappijwetenschappen en Medische Wetenschappen is er eveneens sprake van specialistische kennis  op dit gebied.

Het instituut beoogt een verbindende schakel te zijn tussen specialisten van diverse disciplines en/of landen.

Cultuur: Onderzoek & Onderwijs
Op cultureel gebied legt het instituut in brede vorm de nadruk op de bestudering van de Midden- en Oost-Europese samenleving, geschiedenis, cultuur en taal. Het Instituut beschikt ook over een onderzoeksbibliotheek  en is daarom gevestigd in de Universiteitsbibliotheek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Medewerkers en studenten van de Rijksuniversiteit en derden kunnen op het instituut aanwezige databases en informatie die normaal alleen tegen betaling beschikbaar zijn, raadplegen.

Cultuur: Publieksactiviteiten
Het Instituut verzorgt diverse publieksactiviteiten zoals publieke lezingen en cursussen. Cursussen zijn toegankelijk voor iedereen. Voor beëdigde tolken- en vertalers is het mogelijk deze te volgen in het kader van hun verplichte bijscholing regeling.

Zakelijk
Bedrijven uit de Benelux die Midden- en Oost-Europese markten willen verkennen kunnen bij ons terecht voor matchmaking, marktonderzoek, advies en ondersteuning, dagelijkse ondersteuning en het aanboren van diverse import- en exportsubsidies. Deze mogelijkheid bestaat ook voor Centraal Azië (de Stan-landen), met een nadruk op Kazachstan.

Door de expertise van onze medewerkers op zowel zakelijk als cultureel gebied heeft het Instituut op succesvolle wijze bruggen weten te slaan tussen onderzoekers, bedrijven en de regio’s en markten waarin zij actief zijn.

 

Openingstijden Afdeling Universiteitsbibliotheek
Maandag, woensdag: 9.00-17.00, vrijdag: 9.00-15.30

Telefoonnummer
Telefoon: (+31)50 3637050

E-mail
gimoes@rug.nl

Afdeling Antonius Deusinglaan 2
Telefoonnummer
Telefoon: (+31)50 3637823 (dagelijks bereikbaar)
E-mail
gimoes@rug.nl