• Bezoek leerlingen Aletta Jacobs College in Hoogezand

  Op donderdag 9 maart j.l. heeft een groep van 11 leerlingen met hun twee docenten van het dr. Aletta Jacobs College het Centre for Russian Studies bezocht. Voor hun bezoek hebben zij het Academiegebouw van de Universiteit bezocht. De leerlingen volgden een boeiende presentatie over de viering van Maslenitsa en Pasen in Rusland. Onder het genot van Russische frisdranken, chocola en koekjes luisterden zij naar Russische popmuziek uit de jaren '90 tot nu. Het bezoek werd afgesloten met een interessante quiz over allerlei onderwerpen over Rusland.

  Op het dr. Aletta Jacobs College wordt al zes jaar Russische les gegeven. Sinds enkele jaren bezoeken jaarlijks leerlingen van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand het Centre for Russian Studies en is dr. Aletta Jacobs College officieel partner van het Centre for Russian Studies. Later dit jaar zal weer een groep leerlingen een bezoek brengen aan het Centre for Russian Studies.

 • Lezing 16 maart: Macht van het verleden

  Op donderdag 16 maart a.s. organiseren wij weer een lezing. Topspreker is Ivo van de Wijdeven, voormalig adviseur van de minister-president. Hij zal spreken over zijn nieuwe boek De macht van het verleden, waarin hij haarfijn uitlegt hoe de geschiedenis sluw wordt ingezet als een wapen zonder weerga.

  Machthebbers als Vladimir Poetin en Xi Jinping maken sluw gebruik van de geschiedenis om aan de macht te blijven en hun plannen te rechtvaardigen. In Oekraïne kan iedereen zien waar dat toe kan leiden. Maar dit gebeurt wereldwijd. Ook in Nederland. Op 16 maart a.s. geeft Ivo van de Wijdeven een lezing over zijn nieuwe boek De macht van het verleden, waarin hij haarfijn uitlegt hoe de geschiedenis sluw wordt ingezet als een wapen zonder weerga.
  Het boek geeft daarmee ook een blik in het brein van Poetin en andere potentaten. Want hun visie op het verleden stuurt hun handelen in het heden. De macht van het verleden werkt twee kanten op.
  Hoogste tijd om die macht onder de loep te nemen. Gelet op alle ontwikkelingen in de wereld een onderwerp dat actueler is dan ooit. Na zijn lezing gaat Ivo graag het gesprek aan met het publiek. Ook is er de mogelijkheid zijn boek te kopen en te laten signeren.

  Over de spreker:
   
  Ivo van de Wijdeven is historicus en analist. Hij was jarenlang werkzaam als adviseur van de minister-president en voorziet nu diverse media van heldere uitleg. In zijn werk geeft hij een historisch perspectief bij de actualiteit. Eerder verschenen van zijn hand ook De rafelranden van EuropaDe spoken van Visegrád en De nieuwe rafelrand van Europa.

  Datum: donderdag 16 maart a.s.
  Tijd: 20.00-22.00 uur
  Aanmelding: Wij willen u vriendelijk verzoeken, u aan te melden via e-mail: g.w.m.stoeten@rug.nl
  Locatie: Academiegebouw, Senaatszaal (Broerstraat 5, Groningen)

 • Cursus Russisch voor Beginners

  TAALCURSUS -  BASIS CONVERSATIE RUSSISCH I

  (geen voorkennis vereist)

  Binnenkort gaat een nieuwe cursus Russisch voor Beginners van start.

  Deze cursus is voornamelijk gericht op mondelinge communicatie in praktische alledaagse situaties - grammatica, woorden, leren spreken aan de hand van voorbeelddialogen, eventueel ondersteund met filmpjes. Daarnaast ook praktische informatie over het dagelijks leven in Rusland.

   

   

   

  ХОРОШИЙ РУССКИЙ ЯЗЫК ПОМОГАЕТ!

  ( Goed Russisch helpt! )

  Data: 6 maart t/m 15 mei 2023 (geen les: 10 april i.v.m. tweede paasdag)
  De cursus vindt plaats op maandag van 15.00 tot 17.00 uur.

  Locatie: Centre for Russian Studies, 2e verdieping Universiteitsbibliotheek, Broerstraat 4, 9712 CP  Groningen.

  Docent: Marcel Stoeten

  Prijs: € 190,- inclusief het lesmateriaal.

  STUDENTENACTIE: 10% korting op de prijs
  Max. deelnemers – 10
  De cursus zal doorgaan bij voldoende aanmeldingen.

  Voor meer informatie en aanmelding (mogelijk t/m 3 maart a.s.) voor deze cursus kunt u contact opnemen met Marcel Stoeten:
  tel. 050-3637823, e-mail: g.w.m.stoeten@rug.nl

 • Lezing 7 februari: Toekomst van het Grensland

 • Lezing 13 december: Europa na de Val van de Muur

  Het einde van de Koude Oorlog gaf hoop en verwachting: na het wegvallen van het IJzeren Gordijn en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie ging Europa op weg naar een gezamenlijke toekomst van vreedzame samenwerking.

  Maar hoe staan we er nu voor? Een flink aantal landen in Midden- en Oost-Europa koos inderdaad voor een toekomst in de EU, maar er zitten ook nog steeds landen in de EU-wachtkamer. Andere landen kozen een ‘eigenstandige’ toekomst en sommigen probeerden zelfs met geweld hun oude glorie te herstellen. Europa is door een turbulente periode gegaan de afgelopen decennia, met veel samenwerking, maar ook met conflicten, spanningen en (burger)oorlogen.

  Hoe heeft dit alles kunnen gebeuren? Was de politieke wil tot samenwerking niet sterk genoeg? Waren er wellicht externe krachten die de Europese eenwording hebben belemmerd? Of was de historische en culturele diversiteit in ons continent groter dan we dachten? Deze en andere vragen zullen aan de orde komen in deze lezing.

  De lezing wordt gegeven door Ron Keller, voormalig topambtenaar bij de Ministeries van Financiën en Buitenlandse Zaken. Hij was van 1991 tot 1994 de eerste Nederlandse bewindvoerder bij de ‘European Bank for Reconstruction and Development’ te Londen, opgericht om de landen in Midden- en Oost-Europa financieel te ondersteunen in hun transitie naar een markteconomie. Ron Keller was tevens Nederlands Ambassadeur in Oekraïne, Russische Federatie en China (2005-2013).    

  Datum: dinsdag (!) 13 december a.s.
  Tijd: 20.00-21.30 uur
  Aanmelding: Wij willen u vriendelijk verzoeken, u aan te melden via e-mail: g.w.m.stoeten@rug.nl
  Locatie: Academiegebouw, Senaatszaal (Broerstraat 5)

 • Zomercursus Russisch voor Beginners

  Binnenkort organiseren wij een cursus Russisch voor Beginners. Deze cursus is voornamelijk gericht op mondelinge communicatie in praktische alledaagse situaties - grammatica, woorden, leren spreken aan de hand van voorbeelddialogen, eventueel ondersteund met filmpjes. Daarnaast ook praktische informatie over het dagelijks leven in Rusland

  .

  De totale prijs voor 5 weken (van 2 x 2 uur per week) bedraagt € 190,- inclusief het lesmateriaal.
  Max. deelnemers: 5

  Startdatum en tijd:  donderdag 7 juli t/m donderdag 11 augustus 2022. De cursus vindt plaats op maandag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur OF van 14.00 tot 16.00 uur (data en tijden zijn in overleg aan te passen).
  Docent:                     Marcel Stoeten
  Locatie:                    Centre for Russian Studies, 2e verdieping Universiteitsbibliotheek, Broerstraat 4, 9712 CP Groningen
  Prijs:                         € 190,- (incl. lesmateriaal)

  Inlichtingen en/of opgeven bij:

  Voor meer informatie en aanmelding (mogelijk t/m 4 juli 2022) voor deze cursus kunt u contact opnemen met docent Marcel Stoeten: tel. 050-3637823, e-mail: g.w.m.stoeten@rug.nl. Geef bij het aanmelden uw voorkeur voor een ochtend- of een middagcursus aan.

   

 • Oorlog in Oekraïne: vraaggesprek over de stand van zaken

  In de eerste dagen van de oorlog was er in februari een vraaggesprek voor een volle publiekstribune in het Forum met Hans van Koningsbrugge en Nicolaas Kraft van Ermel over de Russische inval in Oekraïne. Tijd om met elkaar de stand van zaken te bespreken. Hoe staan Oekraïne en Rusland er nu voor? Is er zicht op een wapenstilstand?

  Met de slag om de Donbas is een nieuwe fase aangebroken in de oorlog in Oekraïne. Na de bloedige belegeringen van en aanvallen op andere delen van het land, is Poetin gedwongen om zijn tactiek te veranderen. Na twee maanden oorlog in Europa zijn er miljoenen vluchtelingen, is Rusland getergd en geïsoleerd geraakt, is Oekraïne zwaar gehavend, maakt de NAVO zich op voor uitbreiding en merken we steeds meer de economische gevolgen van dit conflict.

  Sluit a.s. vrijdag 13 mei gratis aan op de publiekstribune in het Forum voor het vraaggesprek met Ruslanddeskundige Hans van Koningsbrugge en Oekraïnekenner Nicolaas Kraft van Ermel. Om de economische gevolgen te bespreken, haakt hoogleraar Internationale Economie Steven Brakman ook aan. Uiteraard is weer volop ruimte voor al je vragen!

  Oekraïne afbeeldingen, beelden en stockfoto's - iStock
   
  Datum: vrijdag 13 mei a.s.
  Tijd: 14.00-15.00 uur
  Prijs: gratis

 • Lezing 'Poetins oorlog: historische achtergronden op 24 maart a.s.

  Anno 2022 wordt Europa opgeschrikt door de éérste grote oorlog tussen staten sinds WO II. Naast alle schokkende feiten die zich in Oekraïne ontvouwen is er één aspect van het conflict dat in het oog springt: zowel Rusland als Oekraïne begrijpen de geschiedenis op een andere manier. De speech van Poetin voorafgaand aan de Russische invasie in februari bevatte in feite een geschiedenisles van één uur lang door de Russische president. Poetin claimde dat Oekraïne een intrinsiek en ondeelbaar onderdeel was van de Russische natie. Het bestaan van een onafhankelijk Oekraïne zou feitelijk een anti-Russische uitvinding door het Westen, de Bolsjewieken zijn.

  Bovendien zou het land sinds 2014 door een regering van (neo)-Nazi's worden geleid. De Oekraïense kijk op de zaak is een hele andere: al 300 jaar zou Oekraïne voortdurend het slachtoffer zijn geweest van Russisch expansionisme en agressie en totalitaire overheersing door het Communisme. In deze lezing door spreker en Oekraïne-specialist Nicolaas Kraft van Ermel ligt de nadruk op hoe deze tegengestelde geschiedverhalen de ideologische basis hebben gelegd voor het huidige conflict. Daarbij zullen de nodige feiten van ficties worden gescheiden. Nadien is er voldoende mogelijkheid voor vragen en discussie over zowel de geschiedenis als het heden.

  Oekraïne afbeeldingen, beelden en stockfoto's - iStock
   
  Datum: donderdag 24 maart a.s.
  Tijd: 20.00-21.30 uur
  Aanmelding: Wij willen u vriendelijk verzoeken, u aan te melden via e-mail: g.w.m.stoeten@rug.nl
  Locatie: Harmoniecomplex (Oude Kijk in 't Jatstraat 26): ingang vanaf Oude Kijk in 't Jatstraat, voorbij het beeld van Aletta Jacobs, ingang links onder de bogen op het Harmonieplein, zaal 0026 (gebouwdeel 1314)

 • VERKLARING t.a.v. de ontwikkelingen in Oekraïne

  Het Centre for Russian Studies en alle daaraan verbonden medewerkers zijn geschokt door de recente ontwikkelingen. Wij veroordelen de agressie van de Russische regering tegen Oekraïne. De schending van de soevereiniteit van Oekraïne zal gevolgen moeten krijgen. De gebeurtenissen verontrusten ons zeer. De zich ontwikkelende situatie wordt door onze medewerkers dan ook nauwlettend gevolgd.

  Het Centre for Russian Studies richt zich als documentatiecentrum op het ondersteunen van onderzoek en onderwijs binnen de Rijksuniversiteit Groningen. Ook onderneemt het centrum publieksactiviteiten gericht op het bestuderen en beter begrijpen van de cultuur van Rusland en omringende landen. Onze medewerkers zijn uiteraard bereid om hun analyses over de ontwikkelingen te delen.

  Als onderdeel van de Groningse academische gemeenschap en bredere samenleving begrijpen wij ook dat de ontwikkelingen verontrustend zijn voor Oekraïense en Russische studenten, wetenschappelijke staf en Groningers. Het Centre for Russian Studies wil nadrukkelijk een forum zijn waarin deze ontwikkelingen alle daarmee verbonden gevoeligheden bespreekbaar worden gemaakt. Een beter begrip van de Oekraïense en Russische geschiedenis, taal en cultuur kunnen daarbij behulpzaam zijn. Daarop zullen onze activiteiten zich in de komende tijd dan ook richten.

  Namens de voltallige staf,

  prof. dr. Hans van Koningsbrugge,
  Directeur Centre for Russian Studies,
  Rijksuniversiteit Groningen