Laatste Nieuws

Cursus Russisch voor beginners voorjaar 2021 (uitgesteld tot najaar 2021)

Binnenkort gaat een nieuwe cursus Russisch voor beginners van start. Deze zal, afhankelijk van de beperkingen door de coronamaatregelen, de eerste weken online plaatsvinden. Zodra het mogelijk is de cursus met fysieke bijeenkomsten voort te zetten, zal de cursus plaatsvinden in het Centre for Russian Studies (2e verdieping Universiteitsbibliotheek, Broerstraat 4, 9712 CP  Groningen).

Deze cursus is voornamelijk gericht op mondelinge communicatie in praktische alledaagse situaties - grammatica, woorden, leren spreken aan de hand van voorbeelddialogen, eventueel ondersteund met filmpjes. Daarnaast ook praktische informatie over het dagelijks leven in Rusland.

 

De totale prijs voor 10 weken (van 2 uur per week) bedraagt € 185,- inclusief het lesmateriaal.
Max. deelnemers – 7
De cursus zal doorgaan bij voldoende aanmeldingen.

 Data (drie keuzemogelijkheden):
1) dinsdag 16 maart t/m 1 juni 2021 (geen les: 27 april i.v.m. Koningsdag en 4 mei i.v.m. Dodenherdenking)

De cursus vindt plaats op dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur online.

2) woensdag 17 maart t/m 2 juni 2021 (geen les: 5 mei i.v.m. Bevrijdingsdag)
De cursus vindt plaats op woensdag van 15.00 tot 17.00 uur online.

3) woensdag 17 maart t/m 2 juni 2021 (geen les: 5 mei i.v.m. Bevrijdingsdag)
De cursus vindt plaats op woensdag van 19.00 tot 21.00 uur online.

Als fysieke lessen weer mogelijk zijn, zullen deze plaatsvinden in het Centre for Russian Studies, 2e verdieping Universiteitsbibliotheek, Broerstraat 4, 9712 CP  Groningen.

Voor aanmelding (mogelijk t/m 11 maart a.s.) voor deze cursus kunt u contact opnemen met Marcel Stoeten:
tel. 050-3637823, e-mail: g.w.m.stoeten@rug.nl

Geef bij het aanmelden aan welk bovengenoemde dag en tijdstip uw eerste EN tweede voorkeur heeft.

 

ХОРОШИЙ РУССКИЙ ЯЗЫК ПОМОГАЕТ!

( Goed Russisch helpt! )

Online lezing Rusland en China: vrienden voor het leven?

Op donderdag 4 maart a.s. organiseert het Centre for Russian Studies een online lezing.  Spreker is Ron Keller, voormalig ambassadeur in o.a. Moskou en Peking en tegenwoordig partner van het Nederland-Rusland Centrum.

De twee supermachten Rusland en China zijn de afgelopen jaren hechte politieke en economische bondgenoten geworden. Maar hoe stevig is dit partnerschap verankerd in gemeenschappelijke belangen en gelijkgezindheid en hoe heeft de relatie tussen Rusland en China zich historisch ontwikkeld? Welke plaats nemen de Centraal Aziatische landen en Mongolië hierbij in, en hoe moet vanuit het Westen naar dit alles gekeken worden?
Deze en veel meer aspecten van de relatie tussen Rusland en China komen in de lezing aan de orde.

Wanneer: Donderdag 4 maart 2021, 20.00u.
Waar: online
Aanmelden: Wij willen u vriendelijk verzoeken, u aan te melden via e-mail: g.w.m.stoeten@rug.nl
Na aanmelding zult u een link met toegangscode ontvangen.

Avondwebinar 'het onbekende Oekraïne' i.s.m. Dagblad van het Noorden

Sinds 2014 valt Oekraïne niet meer weg te denken uit ons nieuws. Opeens had dit onbekende land onze aandacht. Toch kennen we het land maar slecht: onbekend maakt onbemind. Desondanks kent het land een rijke, complexe en bovenal fascinerende geschiedenis. In ruim 1200 jaar tijd hebben naast Oekraïners, ook Vikingen, Polen, Litouwers, Russen, Joden, Roemenen, Hongaren, Duitsers en Turken hun sporen hebben nagelaten. Oekraïne is een echt 'grensland ́.

Er bestaat helaas veel onduidelijkheid: Is Oekraïne wel een ‘echt land’? is het werkelijk verdeeld tussen het ‘Europese’ westen en het ‘Russische’ Oosten, zoals vaak wordt geclaimd? Vaak overheersen slechts clichébeelden, terwijl de realiteit onderbelicht blijft.

Deze cursus volgt de geschiedenis van Oekraïne chronologisch en besteedt daarbij aandacht aan hoe de inwoners en leiders het land hebben gevormd. Ook worden alle belangrijke ideologische en sociale ontwikkelingen gevolgd. Al snel wordt duidelijk dat Oekraïne niet alleen een fascinerende geschiedenis heeft, maar dat het land ook een belangrijke rol speelt in de Europese geschiedenis. Een geschiedenis die je moet kennen om de huidige ontwikkelingen beter te begrijpen.

 

Programma

 1. 9 februari 2021: In den beginne: Roes – Een Vikingrijk, Rusland of toch Oekraïne?
 2. 23 februari 2021: Vroegmoderne tijd: Oekraïense vrijheid: De Kozakken
 3. 2 maart 2021: Vroegmoderne tijd: Oekraïne als speelbal van grootmachten: Polen, Rusland en het Habsburgse rijk
 4. 9 maart 2021: Oekraïne in de 19e eeuw: de opkomst van nationalisme en socialisme
 5. 23 maart 2021: De Oekraïense revolutie: onafhankelijk van de grote broer?
 6. 30 maart 2021: Oekraïne gevangen tussen Hitler en Stalin: slachtoffer of, omstander?
 7. 6 april 2021: Het naoorlogse Sovjet-Oekraïne
 8. 20 april 2021: De ontworsteling: Oekraïne tijdens glasnost en perestrojka
 9. 27 april 2021: 1991-2004: Een onafhankelijk Oekraïne?
 10. 11 mei 2021: Het hedendaags Oekraïne, een land in beroering (2004-2021)
 11. Gastcollege van mr. drs. Jennes de Mol ambassadeur in Kiëv

Docent

Dr. Nicolaas A. Kraft van Ermel is historicus en gespecialiseerd in de moderne en eigentijdse geschiedenis van Midden- en Oost-Europa, in het bijzonder van Oekraïne. Hij vertelt u alles over dit onbekende land.

PE-punten voor beëdigde tolken en vertalers

Het Nederland-Rusland Centrum is door Bureau Wbtv aangewezen als erkende opleider voor de permanente educatie voor tolken en vertalers. Wij moeten voor u dan een extra inspanning leveren. U betaalt daarom een toeslag van € 45 (incl. btw). U krijgt hiervoor 18 PE-punten.

Inschrijving

Deze scholingsactiviteit wordt georganiseerd in samenwerking met het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant.

Het inschrijfgeld bedraagt € 175 Euro inclusief btw. U kunt zich hier(externe link) inschrijven. Abonnee's op het Dagblad van het Noorden of de Leeuwarder Courant kunnen met kun abonneenummer tijdens hun inschrijving korting verkrijgen, u betaalt dan slechts € 150.

Beëdigde tolken en vertalers die de cursus willen volgen in het kader van de regeling permanente educatie kunnen zich hier inschrijven.

Online viering Russisch Nieuwjaar 13 januari 2021

Zoals u van ons gewend bent, vieren wij elk jaar het Russisch Oud&Nieuw. Ook dit jaar willen we ondanks de situatie rond het coronavirus dit moment niet aan ons voorbij laten gaan. Daarom willen wij u graag uitnodigen voor een online viering op woensdag 13 januari 2021. Volgens de Juliaanse kalender, die de Russisch-Orthodoxe kerk hanteert, wordt op deze dag Russisch Oud&Nieuwjaar gevierd.

Van 21.45 tot 22.15 uur bent u welkom op deze viering. Helaas zult u wel zelf voor een drankje en hapje moeten zorgen. Om 21.50 uur zal Hans van Koningsbrugge het jaar 2020 afsluiten met een terug- en een vooruitblik. 
Om 22:00 uur, 00.00 Moskou-tijd, zullen we met een glas het nieuwe jaar inluiden.

Opgave is mogelijk t/m 12 januari 2021 via email: g.w.m.stoeten@rug.nl.

Na aanmelding zult u een link met toegangscode ontvangen.

 
Wij hopen graag met u online het glas te mogen heffen!

Presentatie op Aletta Jacobscollege te Hoogezand

Op vrijdag 11 december j.l. heeft Marcel Stoeten een presentatie gegeven over enkele Russische jaarafsluitingaspecten van in Russische cultuur voor leerlingen van het dr. Aletta Jacobs College te Hoogezand. Zij krijgen Russische les van hun docente Alexandra Lebedinskaia. Sinds enkele maanden zijn het Centre for Russian Studies en het dr. Aletta Jacobs College officieel partner. Één á twee keer per jaar zullen de leerlingen een presentatie over verschillende Russische onderwerpen krijgen op zowel hun school als in het Centre for Russian Studies.

In de presentatie vertelde Marcel Stoeten over de Russische schilderkunst, met name over landschapsschilderijen en sprookjes, en over hedendaagse Russische popmuziek. Met veel enthousiasme en groot interesse hebben de leerlingen onder het genot van Russische lekkernijen geluisterd. Volgend jaar zullen de leerlingen als de situatie rond het coronavirus het toelaat, het Centre for Russian Studies bezoeken.

Centre for Russian Studies GESLOTEN t/m 18 mei 2021

Update 28 april 2021: Door de recente verlenging van de coronamaatregelen en ondanks de kleine versoepelingen in het hoger onderwijs blijven de Universiteitsbibliotheek en daarmee ook het Centre for Russian Studies gesloten t/m dinsdag 18 mei 2021.

Update 14 april 2021: Door de recente verlenging van de coronamaatregelen blijven de Universiteitsbibliotheek en daarmee ook het Centre for Russian Studies gesloten t/m dinsdag 28 april 2021.

Update 24 maart 2021: Door de recente verlenging van de coronamaatregelen blijven de Universiteitsbibliotheek en daarmee ook het Centre for Russian Studies gesloten t/m dinsdag 20 april 2021.

Update 8 maart 2021: Door de recente verlenging van de coronamaatregelen blijven de Universiteitsbibliotheek en daarmee ook het Centre for Russian Studies gesloten t/m maandag 29 maart 2021.

Update 24 februari 2021: Door de recente verlenging van de coronamaatregelen blijven de Universiteitsbibliotheek en daarmee ook het Centre for Russian Studies gesloten t/m maandag 15 maart 2021.

Update 3 februari 2021: Door de recente verlenging van de coronamaatregelen blijven de Universiteitsbibliotheek en daarmee ook het Centre for Russian Studies gesloten t/m dinsdag 2 maart 2021.

Update 13 januari 2021: Door de recente verlenging van de coronamaatregelen blijven de Universiteitsbibliotheek en daarmee ook het Centre for Russian Studies gesloten t/m dinsdag 9 februari 2021.

Naar aanleiding van de toespraak door premier Rutte van afgelopen maandag heeft de Rijksuniversiteit Groningen besloten alle fysieke activiteiten aan de universiteiten af te gelasten. De Universiteitsbibliotheek is als gevolg daarvan vanaf woensdag 16 december t/m 19 januari a.s. gesloten voor publiek.

Dit betekent dat ook het Centre for Russian Studies t/m 19 januari 2021 gesloten is. In ieder geval tot die tijd zullen wij geen nieuwe fysieke activiteiten organiseren.

Zodra bekend is wanneer wij weer open zijn, leest u dat hier. Hou daarom de komende tijd onze website in de gaten.

Zie ook voor meer informatie over de coronamaatregelen op de Rijksuniversiteit: rug.nl/corona

 

Russische les voor kinderen

Geachte ouders

In het schooljaar 2020-2021 geeft het Kindercentrum “Vriendschap” in het
Russische Centrum kinderen de mogelijkheid de Russische taal te leren.
Leeftijd vanaf 4 tot 13 jaar en ouder.

Kindercentrum “Vriendschap” heeft tot doel kinderen op een speelse wijze kennis te
laten maken met de Russische taal, literatuur, cultuur en muziek. Tevens met creatieve
activiteiten en fascinerende feesten in de Russische tradities.

Alle lessen zullen op zaterdag worden gehouden van: 12.00 – 15.00 uur.
We nodigen iedereen die interesse heeft uit op het volgende adres:
Universiteitsbibliotheek Groningen
Centre for Russian Studies (2e verdieping)
Broerstraat 4
9712 CP Groningen
U kunt contact opnemen: nurussischleren@gmail.com of 0644528305.

Online lezing Nederlandse bonvivant en een Oekraïense landbouwconcessie in de jaren 1920 op 17 december

Nog steeds zijn het bijzondere tijden, maar wij willen u graag aan het einde van het jaar nog een interessante lezing aanbieden. Deze zal op donderdag 17 december a.s. online plaatsvinden. Spreker is Oost-Europa historicus Ad van der Staaij. Hij zal vertellen over een Nederlander op avontuur in Oekraïne in de jaren '20 van de vorige eeuw.

In de zomer van 1919 vluchtten alle in Oekraïne aanwezige Nederlanders hals over kop voor de bolsjewieken. Met bloedstollende verhalen deden ze verslag in de Nederlandse pers. Sovjet-Oekraïne was duidelijk geen gebied waar je wilde zijn.
Dat weerhield de gesjeesde student Rein Willink niet om er drie jaar later zijn geluk te beproeven.  Als levenslustige homoseksuele telg uit een Gelders ondernemersgeslacht blufte hij zijn weg door de sovjetbureaucratie en verwierf een landbouwconcessie. In zijn vrije tijd vermaakte hij zich in vervallen variététheaters, circussen en onderkomen luxe hotels met de nouveaux-riches van de Nieuwe Economische Politiek. Zeven jaar lang pendelde hij opgewekt heen en weer tussen Sevastopol, Charkov, Rückenau, Moskou en Winterswijk.

Een uitzonderlijk verhaal over een Nederlander op avontuur in de Sovjet-Unie in de jaren ’20, die op zijn manier een bijdrage wilde leveren aan de wederopbouw van de door oorlog en revolutie geteisterde Sovjet-Oekraïne.

Wanneer: Donderdag 17 december 2020, 20.00u.
Waar: online
Aanmelden: Wij willen u vriendelijk verzoeken, u aan te melden via e-mail: g.w.m.stoeten@rug.nl
Na aanmelding zult u een link met toegangscode ontvangen.

Centre for Russian Studies weer OPEN!

Update 21 september 2020: Vanaf maandag 21 september is het Centre for Russian Studies weer langer open. De zaal is alleen op afspraak toegankelijk op maandag, woensdag en vrijdag van 9.30 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 17.00 uur. Verder blijft de verplichting een afspraak te maken voor uw bezoek.

Maak HIER uw afspraak

Nog steeds ziet de wereld er door het coronavirus anders uit. Wel zijn de coronamaatregelen de laatste tijd steeds meer versoepeld. Hierdoor is sinds enige tijd de Universiteitsbibliotheek, wel met de nodige beperkingen en aanpassingen, weer geopend.

Vanaf woensdag 29 juli is het Centre for Russian Studies ook weer open. U bent weer van harte welkom! De zaal is alleen op afspraak toegankelijk op maandag, woensdag en vrijdag van 9.30 tot 12.30 uur. U dient een afspraak te maken vóór 9.00 uur op de werkdag, waarop u wilt komen. U ontvangt dan een mail ter bevestiging van de afspraak. Zonder deze bevestiging kunnen wij u helaas niet ontvangen.

Maak HIER uw afspraak

Informatie over hygiënemaatregelen omtrent uw bezoek ontvangt u in de bevestigingsmail.

Wij wijzen u er nadrukkelijk op dat u alleen welkom bent, als u geen gezondheidsklachten of koorts hebt.

Wij hopen u in goede gezondheid weer te begroeten in het Centre for Russian Studies.

Centre for Russian Studies voorlopig GESLOTEN

Update 15 juni 2020: Steeds meer worden de coronamaatregelen versoepeld. De Universiteitsbibliotheek is druk bezig te voldoen aan alle vereisten van het RIVM. Zodra de UB weer open is, zal ook het Centre for Russian Studies haar deuren weer openen. Binnenkort volgt er meer informatie.

Update 14 mei 2020: Door de recente verlenging van de coronamaatregelen blijven de Universiteitsbibliotheek en daarmee ook het Centre for Russian Studies gesloten t/m dinsdag 9 juni 2020.

Update 23 april 2020: Door de recente verlenging van de coronamaatregelen blijven de Universiteitsbibliotheek en daarmee ook het Centre for Russian Studies gesloten t/m dinsdag 19 mei 2020.

Update 2 april 2020: Door de recente verlenging van de coronamaatregelen blijven de Universiteitsbibliotheek en daarmee ook het Centre for Russian Studies gesloten t/m dinsdag 28 april 2020.

Door de recente ontwikkelingen en maatregelen rond het coronavirus is de Universiteitsbibliotheek vanaf vrijdag 13 maart t/m 10 april 2020 gesloten voor publiek. Dit heeft tot gevolg dat ook het Centre for Russian Studies in deze periode gesloten is. In ieder geval tot die tijd zullen wij geen (nieuwe) activiteiten organiseren.

Zodra bekend is wanneer wij weer open zijn, leest u dat hier. Hou daarom de komende tijd onze website in de gaten.

Zie ook voor meer informatie over de coronamaatregelen op de Rijksuniversiteit: https://www.rug.nl/about-ug/ug-takes-measures-to-contain-coronavirus

Pagina's

Subscribe to Laatste Nieuws