Laatste Nieuws

Koninklijke onderscheiding voor Hans van Koningsbrugge

Hans van Koningsbrugge, Directeur van het Nederland-Rusland Centrum, is vandaag onderscheiden en is benoemd als Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

In 2004 was hij reeds benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In de vijftien jaar daarna namen de wetenschappelijke verdiensten en zijn bijzondere maatschappelijke uitstraling, betekenis en invloed een grote vlucht. Hij heeft veel nieuwe en concrete initiatieven ontplooiden tot uitvoering gebracht. Van Koningsbrugge bouwde een organisatie op die nadrukkelijk ook de verspreiding van resultaten van historisch onderzoek in de samenleving als geheel nastreeft. Zowel nationaal als internationaal heeft hij veel waardering en erkenning gekregen voor zijn onderzoek.

Zijn grote verdiensten blijken ook uit het feit dat hem in 2013 de prestigieuze RusPrix werd toegekend voor zijn “outstanding contribution to the support of Russian Culture and Language in the Netherlands”. Deze Russische prijs die eerder ook werd toegekend aan de heren Balkenende (2010) en Rutte (2012) wordt uitgereikt onder auspiciën van de Ambassade van de Russische Federatie in Nederland.

De nieuwe geopolitieke context van vandaag de dag vraagt om Ruslanddeskundigen die de relatie tussen Nederland en Rusland kunnen duiden en plaatsen in historische context. Als directeur van het Nederland-Rusland centrum en met zijn positie als universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen is prof. Van Koningsbrugge in Nederland de meest vooraanstaandeopleider en begeleider van een nieuwe generatie Ruslanddeskundigen. Zijn grote kennis, heldere analyses en didactische vaardigheden zet hij ook in voor onze krijgsmacht. Als gastdocent aan het Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael én aan het Instituut Hogere defensie Leergangen Rijswijk geeft hijofficieren onderwijs over Rusland, Azië en het Midden-Oosten. De nationale en internationale bijdragen van prof. Van Koningsbrugge op het terrein van Nederlands-Russische-, Nederlands-Noordoost-Europese-en Nederlands-Aziatische relaties richten zich niet alleen op de politieke en militaire kant. Hij doet ook onderzoek naar de economische en culturele relaties. Daarmee omvat hij de volle breedte en kan daarbinnen de onderlinge verbanden leggen waarmee wordt bijgedragen aan een groter begrip. Kennis die hij ook inzet voor het verbeteren van de relaties tussen wetenschap, bedrijfsleven en overheid.

28 februari 2019 Lezing Rusland en het westen: tegenstellingen en gedeelde belangen?

Lezing Rusland en het westen: tegenstellingen en gedeelde belangen?

Sinds enkele jaren is de verhouding tussen Rusland en het Westen verslechterd. Voorlopig ziet het er niet naar uit, dat hierin verandering komt. Regelmatig lopen de spanningen hoog op. De tijden van de Koude Oorlog lijken weer terug te zijn. Op veel terreinen, zoals democratie, buitenlandse politiek en mensenrechten wordt verschillend gedacht. De verdere uitbreiding van de NAVO stuit op groot verzet van Rusland. Na de Russische annexatie van de Krim en het voor ons zo pijnlijke drama rond MH17 zijn er wederzijdse sancties opgelegd. Toch kunnen Rusland en het Westen niet zonder elkaar. Ondanks alle problemen en tegenstellingen zijn er gedeelde belangen tussen het Westen en Rusland. Spreker Ron Keller, als voormalig ambassadeur in Moskou ervaringsdeskundige, gaat hier in zijn lezing nader op in.

Over de spreker
Nadat Ron Keller ambassadeur in Kiev was, was hij van 2009 tot 2013 ambassadeur in Moskou. Daarna was hij ambassadeur in Ankara en Peking.

Locatie: Van der Leeuwzaal, Academiegebouw, Broerstraat 5, 9712 CP Groningen
Datum/Tijd: donderdag 28 februari 2019 om 20.00 uur
Toegang: gratis
Voertaal: Nederlands

Graag vooraf aanmelden via g.w.m.stoeten@rug.nl

22 februari Filmavond 'How I ended this summer'

Film 'How I ended this summer' van regisseur Alexej Popogrebski

De film 'How I ended this summer' ('Как я провел этим летом') is een film van regisseur Alexej Popogrebski uit 2010. De film gaat over de jonge Pavel die op een klein eiland in de Noordelijke IJszee samen met Sergej, ervaren meteorloog, een weerstation beheert. Ze zijn drie maanden met elkaar opgescheept, maar Sergej laat blijken, dat Pavel niet welkom is. Toch leren ze elkaar beter kennen. Als Sergej op een dag gaat vissen, krijgt Pavel vreselijk nieuws over Sergejs gezin. Hij is bang voor diens reactie en probeert dit zo lang mogelijk verborgen te houden voor Sergej.
Deze film heeft meerdere internationale filmprijzen gewonnen en heeft veel positieve recensies gekregen. Popogrebski creëerde in deze film een intensief beeld van isolement, wantrouwen en paranoia in een extreme omgeving.

Locatie: Tammeszaal (voorheen Collegezaal) vierde verdieping Universiteitsbibliotheek Broerstraat 5, 9712 CP Groningen
Datum/Tijd: VRIJDAG 22 februari 2019, 20.00 uur
Entree: gratis
Voertaal: Russisch, met Engelse ondertiteling

Graag vooraf aanmelden via g.w.m.stoeten@rug.nl

Russische taal voor kinderen

 

Уважаемые родители!

 Новый учебный год 2018-2019

ВРусском центре русский язык ждет детей

 от 4 лет до 13 и старше.

 

Детский центр «Дружба»рад встретить учеников, которые желают изучать русский язык, литературу, культуру России.

Занятия по субботам:

1 группа — 10.4512.45

2 группа — 13.00 — 15.00

 

Приглашаем всех желающих по адресу:

Universiteitsbibliotheek Groningen (2e verdieping)

Centre for Russian Studies
Broerstraat 4
9712 CP Groningen

Дополнительная информация: nurussischleren@gmail.com или 0644528305.

 

 Geachte ouders

 Schooljaar 2018-2019

  In het Russische Centrum verwacht de Russische taal

 kinderen vanaf 4 tot 13 en ouder.

 Kindercentrum “Vriendschap”is blij om de leerlingen te ontmoeten die de Russische taal, literatuur en cultuur van Rusland willen leren.

 Alle lessen zullen op zaterdag worden gehouden:

1 groep 10.4512.45

2 groep 13.00 – 15.00

 

We nodigen iedereen die interesse heeft uit op het volgende adres:

Universiteitsbibliotheek Groningen (2e verdieping)

Centre for Russian Studies
Broerstraat 4
9712 CP Groningen

Voor verdere informatie : nurussischleren@gmail.com of 0644528305.

 

Subscribe to Laatste Nieuws