Laatste Nieuws

Centre for Russian Studies weer OPEN!

Nog steeds ziet de wereld er door het coronavirus anders uit. Wel zijn de coronamaatregelen de laatste tijd steeds meer versoepeld. Hierdoor is sinds enige tijd de Universiteitsbibliotheek, wel met de nodige beperkingen en aanpassingen, weer geopend.

Vanaf woensdag 29 juni is het Centre for Russian Studies ook weer open. U bent weer van harte welkom! De zaal is alleen op afspraak toegankelijk op maandag, woensdag en vrijdag van 9.30 tot 12.30 uur. U dient een afspraak te maken vóór 9.00 uur op de werkdag, waarop u wilt komen. U ontvangt dan een mail ter bevestiging van de afspraak. Zonder deze bevestiging kunnen wij u helaas niet ontvangen.

Maak HIER uw afspraak

Informatie over hygiënemaatregelen omtrent uw bezoek ontvangt u in de bevestigingsmail.

Wij wijzen u er nadrukkelijk op dat u alleen welkom bent, als u geen gezondheidsklachten of koorts hebt.

Wij hopen u in goede gezondheid weer te begroeten in het Centre for Russian Studies.

Centre for Russian Studies voorlopig GESLOTEN

Update 15 juni 2020: Steeds meer worden de coronamaatregelen versoepeld. De Universiteitsbibliotheek is druk bezig te voldoen aan alle vereisten van het RIVM. Zodra de UB weer open is, zal ook het Centre for Russian Studies haar deuren weer openen. Binnenkort volgt er meer informatie.

Update 14 mei 2020: Door de recente verlenging van de coronamaatregelen blijven de Universiteitsbibliotheek en daarmee ook het Centre for Russian Studies gesloten t/m dinsdag 9 juni 2020.

Update 23 april 2020: Door de recente verlenging van de coronamaatregelen blijven de Universiteitsbibliotheek en daarmee ook het Centre for Russian Studies gesloten t/m dinsdag 19 mei 2020.

Update 2 april 2020: Door de recente verlenging van de coronamaatregelen blijven de Universiteitsbibliotheek en daarmee ook het Centre for Russian Studies gesloten t/m dinsdag 28 april 2020.

Door de recente ontwikkelingen en maatregelen rond het coronavirus is de Universiteitsbibliotheek vanaf vrijdag 13 maart t/m 10 april 2020 gesloten voor publiek. Dit heeft tot gevolg dat ook het Centre for Russian Studies in deze periode gesloten is. In ieder geval tot die tijd zullen wij geen (nieuwe) activiteiten organiseren.

Zodra bekend is wanneer wij weer open zijn, leest u dat hier. Hou daarom de komende tijd onze website in de gaten.

Zie ook voor meer informatie over de coronamaatregelen op de Rijksuniversiteit: https://www.rug.nl/about-ug/ug-takes-measures-to-contain-coronavirus

Cursus 'Onbekend Rusland' i.s.m. Dagblad van het Noorden (UITGESTELD tot najaar 2020)

In samenwerking met het Dagblad van het Noorden organiseert het Nederland-Rusland Centrum de DVHN Academie 'Het onbekende Rusland'.

Rusland wordt vaak geassocieerd met legeroefeningen, buitenlandse politiek of het vermeende narcisme van president Poetin. Rusland is echter veel meer dan dat. Wat zijn mythes en werkelijkheden over Rusland? Wat is de relatie tussen Rusland en Oekraïne? Deze en meer vragen staan centraal tijdens de DVHN Academie in samenwerking met het Nederland-Rusland Centrum.

Rusland is het grootste land ter wereld en wordt bewoond door verschillende volken met verschillende culturen. In het nieuws blijven veel facetten onderbelicht. De 10-delige collegereeks zoomt onder andere in op de religie en economie, de heersende elite, de relatie met China en de inlichtingendienst van Rusland. Zo wordt het onbekende maar fascinerende Rusland steeds minder een mysterie.

SPREKERS:
- Hans van Koningsbrugge, hoogleraar geschiedenis en politiek van Rusland, directeur van het Nederland-
Rusland Centrum (RuG)
- Ron Keller, voormalig Nederlands ambassadeur in Moskou, Peking, Kiëv en Ankara
- Nicolaas Kraft van Ermel, Oekraïne deskundige en verbonden aan het Nederland-Rusland Centrum (RuG)

Kijk op dvhn.nl/academie voor het overzicht van colleges en thema’s.

Informatie
Schrijf je in voor de DVHN Academie over Rusland.

Lezersprijs €175,- p.p. voor 10 colleges.
Abonnees krijgen €25,- korting op de reeks.
Aanmelding via dvhn.nl/academie.
Let op: aanmelden kan tot en met dinsdag 17 maart a.s.

Datum: Vanaf 24 maart 2020, iedere dinsdag, om 20:00 - 22:00 uur.

Locatie wordt later bekend gemaakt.

Kennismaking studenten Russisch en viering Maslenitsa

Op vrijdag 28 februari en woensdag 4 maart j.l. hebben studenten ETC aan de Faculteit der Letteren, die Russisch als hoofdtaal hebben gekozen, kennisgemaakt met het Centre for Russian Studies. De studenten kregen te horen, wat de doelen van dit centrum zijn en welke activiteiten er regelmatig georganiseerd worden. Daarna was er een presentatie over het Russische feest Maslenitsa, de Boterweek of het pannenkoekenfeest, waarin werd uitgelegd wat de betekenis is van deze feestweek en welke gebruiken er zijn. Er waren opdrachten, rolspellen en een quiz over Maslenitsa en Rusland. Ook hebben de studenten een чучело, een pop van stro (in dit geval van wol), gemaakt.  Uiteraard mochten op deze feestelijke bijeenkomsten heerlijke pannenkoeken, Russische chocola, thee en frisdrank niet ontbreken. Het waren zeer geslaagde en gezellige bijeenkomsten, die voor herhaling vatbaar zijn.

Overlijdensbericht Tanya Mironava

Heel verdrietig zijn we na het overlijden van onze lieve en zeer gewaardeerde collega
 
                                   Tanya Mironava
 
Vol bewondering zijn we voor hoe zij met haar ziekte is omgegaan.
 
Tanya werkte sinds 2010 als bibliothecaris van het Centre for Russian Studies.
We zijn dankbaar voor alles wat zij voor ons heeft betekend. Ze was tactvol, energiek,
creatief en met hart en ziel aan het werk.
 
Wij zullen haar missen.
 
Вечная память
In eeuwige herinnering
 
 

Cursus Russisch voor beginners

Binnenkort begint een nieuwe cursus Russisch voor beginners. Deze cursus is voornamelijk gericht op mondelinge communicatie in praktische alledaagse situaties - grammatica, woorden, leren spreken aan de hand van voorbeelddialogen, eventueel ondersteund met filmpjes. Daarnaast ook praktische informatie over het dagelijks leven in Rusland.

10 weken (van 2 uur per week) - begin dinsdag 4 februari - 14 april 2020 (geen les: 18 februari i.v.m. voorjaarsvakantie).

Tijdstip aanvang: 15.00 uur of 19.00 uur (zie opmerking onderaan)

Locatie: Centre for Russian Studies (2e verdieping Universiteitsbibliotheek), Broerstraat 4, 9712 CP Groningen

max. deelnemers – 10

prijs: € 185,- incl. lesmateriaal

 

ХОРОШИЙ РУССКИЙ ЯЗЫК ПОМОГАЕТ!

( Goed Russisch helpt! )

 

Aanmelden bij M. Stoeten: g.w.m.stoeten@rug.nl / 050-3637823

Geef bij het aanmelden aan welk tijdstip (’s middags of ’s avonds) de voorkeur heeft.

De cursus zal doorgaan bij voldoende aanmeldingen.

Lezing "Mijn Russische helden" dinsdag 21 januari 2020

Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw oefende het België een grote aantrekkingskracht uit op Russen: duizenden Russen kwamen er studeren, de Russische oppositie vond er een toevluchtsoord, en Russische schrijvers en muzikanten waren in de ban van de ‘Vlaamse mystiek’.  Belgiës imago van rijk, liberaal en aantrekkelijk land bleef overeind tot ver na de Tweede Wereldoorlog.

De werkelijkheid was echter minder rooskleurig: Russische emigranten – lees: vluchtelingen – moesten immers zien te overleven in twee culturen: als gast van België, en als lid van de Russische gemeenschap. Tot welk soort compromissen en onmogelijke toestanden dit leidde, is de inzet van deze lezing, een portrettengalerij van ‘mijn’ Russische helden.
 
Wim CoudenysWim Coudenys doceert Russische en Europese (cultuur)geschiedenis aan de KU Leuven en is gespecialiseerd in Belgisch-Russische relaties en Russische geschiedschrijving. In 2019 verscheen zijn geschiedenis van de Russische emigratie in België in Rusland (Жизнь после царя: русские эмигранты в Бельгии, 1917-1945).

De lezing vindt plaats in het Centre for Russian Studies (2e verdieping, Universiteitsbibliotheek Groningen, Broerstraat 4, 9712 CP  GRONINGEN).

Datum: Dinsdag 21 januari 2020
Tijd: 20:00u

Graag vooraf aanmelden via: g.w.m.stoeten@rug.nl

Viering Russisch Oud&Nieuw op 13 januari 2020!

Om het oude jaar af te sluiten en het nieuwe jaar feestelijk in te luiden, willen we u op maandag 13 januari 2020 graag uitnodigen om het Russisch Oud&Nieuwjaar samen met ons te vieren. Volgens de Juliaanse kalender, die de Russisch-Orthodoxe kerk hanteert, wordt op deze dag Russisch Oud&Nieuwjaar gevierd.

Gedurende de hele avond kunt u genieten van allerlei hapjes en salades, drankjes en muziek. Om 22:00 uur, 00.00 Moskou-tijd, zullen we met een glaasje wodka het nieuwe jaar inluiden.

Opgave is mogelijk t/m 10 januari 2020 tenzij het maximum aantal aanmeldingen eerder is bereikt. Opgave via email: g.w.m.stoeten@rug.nl.

Na aanmelding ontvangt u een factuur en bevestiging. Deze bevestiging is tevens uw toegangsbewijs.

Tijd: 20.30 - 23.00 uur

Prijs: € 15,- (voor studenten € 12,50)

Locatie: Centre for Russian Studies, tweede verdieping UB te Groningen

Russische filmavond 'Matilda' op vrijdag 13 december 2019

Film 'Matilda' van regisseur Alexej Oetsjitel

Op vrijdag 13 december a.s. wordt de Russische film 'Matilda' van regisseur Alexej Oetsjitel vertoond.

De film 'Matilda' ('Матильда') is een film van regisseur Alexej Oetsjitel uit 2017 en is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De film gaat over een romantische relatie tussen de 22-jarige kroonprins Nicolaas II en de 18-jarige ballerina Mathilde Ksjesinskaja. Zij was verbonden aan het beroemde Mariinskitheater te Sint-Petersburg. Hun geheime liefdesrelatie duurde vanaf hun ontmoeting in 1890 tot de kroning van Nicolaas II en zijn vrouw Alexandra Fjodorovna in 1896. De relatie werd afgekeurd door het Russische hof.
Hun geluk kreeg een onverwachte wending door een treinongeluk. Tsaar Alexander III redt zijn familie maar ten koste van zijn eigen gezondheid. Nicolaas II weet dat hij zijn persoonlijke vrijheid kwijtraakt. Hun liefde is een legende geworden.

Deze film ontving verschillende kritieken, van positief tot negatief. De film riep al voor de première controverses op. Vooral de Russisch-Orthodoxe kerk had veel kritiek op deze film, die een weergave zou geven van een toenmalige kroonprins Nicolaas, die in 2000 heilig werd verklaard, maar zich niet als zodanig gedroeg. Het zou een anti-Russische provocatie zijn. Ondanks vele protesten en bedreigingen was de film in vele bioscoopzalen in Rusland en in het buitenland te zien.

 

 
Locatie: Tammeszaal (voorheen Collegezaal) vierde verdieping Universiteitsbibliotheek Broerstraat 5, 9712 CP Groningen
Datum/Tijd: VRIJDAG 13 december 2019, 20.00 uur
Entree: gratis
Voertaal: Russisch, met Engelse ondertiteling

Graag vooraf aanmelden via g.w.m.stoeten@rug.nl

Russische les voor kinderen!

Уважаемые родители!

 

Новый учебный год 2019-2020

 

В Русском центре русский язык ждет детей

от 4 лет до 13 и старше.

 

Детский центр «Дружба» рад встретить учеников, которых ждут увлекательные занятия по русскому языку, литературе, культуре России, творческие занятия, чудесные праздники в русских традициях.

 

Занятия по субботам: 11.0013.00

 

Приглашаем всех желающих по адресу:

Universiteitsbibliotheek Groningen (2e verdieping)

Centre for Russian Studies
Broerstraat 4
9712 CP Groningen

 

Дополнительная информация: nurussischleren@gmail.com или 0644528305.

 

 

 

Geachte ouders

 

In het schooljaar 2019-2020 geeft het Kindercentrum “Vriendschap” in het Russische Centrum kinderen de mogelijkheid de Russische taal te leren.

Leeftijd vanaf 4 tot 13 jaar en ouder.

 

Kindercentrum “Vriendschap” heeft tot doel kinderen op een speelse wijze kennis te laten maken met de Russische taal, literatuur en cultuur. Tevens met creative activiteiten en fasinerende feesten in de Russische tradities.

Alle lessen zullen op zaterdag worden gehouden van: 11.00 13.00

 

We nodigen iedereen die interesse heeft uit op het volgende adres:

 

Universiteitsbibliotheek Groningen (2e verdieping)

Centre for Russian Studies
Broerstraat 4
9712 CP Groningen

 

U kunt contact opnemen: nurussischleren@gmail.com of 0644528305.

Pagina's

Subscribe to Laatste Nieuws