Laatste Nieuws

Zomercursus Russisch voor Beginners

Binnenkort organiseren wij een cursus Russisch voor Beginners. Deze cursus is voornamelijk gericht op mondelinge communicatie in praktische alledaagse situaties - grammatica, woorden, leren spreken aan de hand van voorbeelddialogen, eventueel ondersteund met filmpjes. Daarnaast ook praktische informatie over het dagelijks leven in Rusland.

De totale prijs voor 5 weken (van 2 x 2 uur per week) bedraagt € 190,- inclusief het lesmateriaal.
Max. deelnemers: 5

Startdatum en tijd:  donderdag 7 juli t/m donderdag 11 augustus 2022. De cursus vindt plaats op maandag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur OF van 14.00 tot 16.00 uur (data en tijden zijn in overleg aan te passen).
Docent:                     Marcel Stoeten
Locatie:                    Centre for Russian Studies, 2e verdieping Universiteitsbibliotheek, Broerstraat 4, 9712 CP Groningen
Prijs:                         € 190,- (incl. lesmateriaal)

Inlichtingen en/of opgeven bij:

Voor meer informatie en aanmelding (mogelijk t/m 4 juli 2022) voor deze cursus kunt u contact opnemen met docent Marcel Stoeten: tel. 050-3637823, e-mail: g.w.m.stoeten@rug.nl. Geef bij het aanmelden uw voorkeur voor een ochtend- of een middagcursus aan.

Oorlog in Oekraïne: vraaggesprek over de stand van zaken


In de eerste dagen van de oorlog was er in februari een vraaggesprek voor een volle publiekstribune in het Forum met Hans van Koningsbrugge en Nicolaas Kraft van Ermel over de Russische inval in Oekraïne. Tijd om met elkaar de stand van zaken te bespreken. Hoe staan Oekraïne en Rusland er nu voor? Is er zicht op een wapenstilstand?

Met de slag om de Donbas is een nieuwe fase aangebroken in de oorlog in Oekraïne. Na de bloedige belegeringen van en aanvallen op andere delen van het land, is Poetin gedwongen om zijn tactiek te veranderen. Na twee maanden oorlog in Europa zijn er miljoenen vluchtelingen, is Rusland getergd en geïsoleerd geraakt, is Oekraïne zwaar gehavend, maakt de NAVO zich op voor uitbreiding en merken we steeds meer de economische gevolgen van dit conflict.

Sluit a.s. vrijdag 13 mei gratis aan op de publiekstribune in het Forum voor het vraaggesprek met Ruslanddeskundige Hans van Koningsbrugge en Oekraïnekenner Nicolaas Kraft van Ermel. Om de economische gevolgen te bespreken, haakt hoogleraar Internationale Economie Steven Brakman ook aan. Uiteraard is weer volop ruimte voor al je vragen!


Oekraïne afbeeldingen, beelden en stockfoto's - iStock
 
Datum: vrijdag 13 mei a.s.
Tijd: 14.00-15.00 uur
Prijs: gratis

Lezing 'Poetins oorlog: historische achtergronden op 24 maart a.s.

Anno 2022 wordt Europa opgeschrikt door de éérste grote oorlog tussen staten sinds WO II. Naast alle schokkende feiten die zich in Oekraïne ontvouwen is er één aspect van het conflict dat in het oog springt: zowel Rusland als Oekraïne begrijpen de geschiedenis op een andere manier. De speech van Poetin voorafgaand aan de Russische invasie in februari bevatte in feite een geschiedenisles van één uur lang door de Russische president. Poetin claimde dat Oekraïne een intrinsiek en ondeelbaar onderdeel was van de Russische natie. Het bestaan van een onafhankelijk Oekraïne zou feitelijk een anti-Russische uitvinding door het Westen, de Bolsjewieken zijn.

Bovendien zou het land sinds 2014 door een regering van (neo)-Nazi's worden geleid. De Oekraïense kijk op de zaak is een hele andere: al 300 jaar zou Oekraïne voortdurend het slachtoffer zijn geweest van Russisch expansionisme en agressie en totalitaire overheersing door het Communisme. In deze lezing door spreker en Oekraïne-specialist Nicolaas Kraft van Ermel ligt de nadruk op hoe deze tegengestelde geschiedverhalen de ideologische basis hebben gelegd voor het huidige conflict. Daarbij zullen de nodige feiten van ficties worden gescheiden. Nadien is er voldoende mogelijkheid voor vragen en discussie over zowel de geschiedenis als het heden.

Oekraïne afbeeldingen, beelden en stockfoto's - iStock
 
Datum: donderdag 24 maart a.s.
Tijd: 20.00-21.30 uur
Aanmelding: Wij willen u vriendelijk verzoeken, u aan te melden via e-mail: g.w.m.stoeten@rug.nl
Locatie: Harmoniecomplex (Oude Kijk in 't Jatstraat 26): ingang vanaf Oude Kijk in 't Jatstraat, voorbij het beeld van Aletta Jacobs, ingang links onder de bogen op het Harmonieplein, zaal 0026 (gebouwdeel 1314)

VERKLARING t.a.v. de ontwikkelingen in Oekraïne

Het Centre for Russian Studies en alle daaraan verbonden medewerkers zijn geschokt door de recente ontwikkelingen. Wij veroordelen de agressie van de Russische regering tegen Oekraïne. De schending van de soevereiniteit van Oekraïne zal gevolgen moeten krijgen. De gebeurtenissen verontrusten ons zeer. De zich ontwikkelende situatie wordt door onze medewerkers dan ook nauwlettend gevolgd.

Het Centre for Russian Studies richt zich als documentatiecentrum op het ondersteunen van onderzoek en onderwijs binnen de Rijksuniversiteit Groningen. Ook onderneemt het centrum publieksactiviteiten gericht op het bestuderen en beter begrijpen van de cultuur van Rusland en omringende landen. Onze medewerkers zijn uiteraard bereid om hun analyses over de ontwikkelingen te delen.

Als onderdeel van de Groningse academische gemeenschap en bredere samenleving begrijpen wij ook dat de ontwikkelingen verontrustend zijn voor Oekraïense en Russische studenten, wetenschappelijke staf en Groningers. Het Centre for Russian Studies wil nadrukkelijk een forum zijn waarin deze ontwikkelingen alle daarmee verbonden gevoeligheden bespreekbaar worden gemaakt. Een beter begrip van de Oekraïense en Russische geschiedenis, taal en cultuur kunnen daarbij behulpzaam zijn. Daarop zullen onze activiteiten zich in de komende tijd dan ook richten.

Namens de voltallige staf,

prof. dr. Hans van Koningsbrugge,
Directeur Centre for Russian Studies,
Rijksuniversiteit Groningen

Centre for Russian Studies GEOPEND!

Naar aanleiding van de recente versoepelingen van de coronamaatregelen is het Centre for Russian Studies vanaf woensdag 9 februari weer geopend! U bent weer van harte welkom.

De zaal is alleen op afspraak toegankelijk. U ontvangt dan een mail ter bevestiging van de afspraak. Zonder deze bevestiging kunnen wij u helaas niet ontvangen.

Maak HIER uw afspraak

Informatie over hygiënemaatregelen omtrent uw bezoek ontvangt u in de bevestigingsmail.

Wij hopen u in goede gezondheid weer te begroeten in het Centre for Russian Studies!

Centre for Russian Studies GESLOTEN t/m 28 januari 2022!

Update 17 januari 2022: Door de recente verlenging van de coronamaatregelen blijven de Universiteitsbibliotheek en daarmee ook het Centre for Russian Studies gesloten t/m vrijdag 28 januari 2022.

Naar aanleiding van de persconferentie door premier Rutte van afgelopen zaterdag heeft de Rijksuniversiteit Groningen besloten alle fysieke activiteiten aan de universiteiten af te gelasten. De Universiteitsbibliotheek is als gevolg daarvan vanaf maandag 20 december t/m 9 januari a.s. gesloten voor publiek.

Dit betekent dat ook het Centre for Russian Studies t/m 9 januari 2022 gesloten is. In ieder geval tot die tijd zullen wij geen nieuwe fysieke activiteiten organiseren.

Zodra bekend is wanneer wij weer open zijn, leest u dat hier. Hou daarom de komende tijd onze website in de gaten.

Zie ook voor meer informatie over de coronamaatregelen op de Rijksuniversiteit: rug.nl/corona

Presentatie voor leerlingen uit Hoogezand op 9 december

Op donderdag 9 december j.l. hebben tien leerlingen en hun docenten het Centre for Russian Studies bezocht voor een kennismaking. Het zijn leerlingen van het Dr. Aletta Jacobs College te Hoogezand, waar zij Russische les van hun docente Alexandra Lebedinskaia krijgen. Marcel Stoeten heeft een presentatie gegeven over de verschillende kalenders die in Rusland gebruikt worden, over het Russische Nieuwjaar en Russische kerst. Verder vertelde hij over Russische souvenirs en over hedendaagse Russische popmuziek. Met veel enthousiasme en groot interesse hebben de leerlingen onder het genot van Russische lekkernijen geluisterd.

Één á twee keer per jaar zullen de leerlingen een presentatie over verschillende Russische onderwerpen krijgen op zowel hun school als in het Centre for Russian Studies.

Cursus Russisch voor beginners voorjaar 2022

Binnenkort gaat een nieuwe cursus Russisch voor beginners van start.

Deze cursus is voornamelijk gericht op mondelinge communicatie in praktische alledaagse situaties - grammatica, woorden, leren spreken aan de hand van voorbeelddialogen, eventueel ondersteund met filmpjes. Daarnaast ook praktische informatie over het dagelijks leven in Rusland.

De totale prijs voor 10 weken (van 2 uur per week) bedraagt € 190,- inclusief het lesmateriaal.
Max. deelnemers – 7
De cursus zal doorgaan bij voldoende aanmeldingen.

1) dinsdag 8 februari t/m 19 april 2022 (geen les: 22 februari i.v.m. voorjaarsvakantie) De cursus vindt plaats op dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur.

OF

2) woensdag 9 februari t/m 20 april 2022 (geen les: 23 februari i.v.m. voorjaarsvakantie) De cursus vindt plaats op woensdag van 19.00 tot 21.00 uur.

Zolang de coronasituatie fysieke lessen mogelijk maakt, zullen deze plaatsvinden in het Centre for Russian Studies, 2e verdieping Universiteitsbibliotheek, Broerstraat 4, 9712 CP Groningen.


 

Voor meer informatie en aanmelding (mogelijk t/m 2 februari 2022) voor deze cursus kunt u contact opnemen met docent Marcel Stoeten: tel. 050-3637823, e-mail: g.w.m.stoeten@rug.nl Geef bij het aanmelden aan welk bovengenoemde dag uw voorkeur heeft.

Lezing 'Sporen van 50 jaar Lada' op 28 oktober 2021

Nu vele beperkingen rond het coronavirus zijn opgeheven, zijn wij verheugd dat het sinds lange tijd weer mogelijk is u een interessante lezing aan te bieden in het Centre for Russian Studies. Deze zal op donderdag 28 oktober a.s. plaatsvinden. Spreker is Sandra Hazenberg, fotografe en bedenker van het project 'Sporen van 50 jaar Lada'.

Zij zal vertellen over de ontwikkeling van de Lada in Nederland en in de Sovjet-Unie en het huidige Rusland. Lada is de op twee na meest geproduceerde auto ter wereld en behoort tot het culturele erfgoed van Rusland. In Togliatti, Rusland, wordt dit iconische merk nog steeds geproduceerd!
In 2020 was het 50 jaar geleden dat de eerste Lada in 1970 werd geproduceerd in de voormalige Sovjet-Unie en in 1971 werd de eerste Lada in Nederland geïmporteerd. Het merk heeft vele jaren in belangrijke mate vorm gegeven aan de Russisch-Nederlandse betrekkingen. In Nederland heeft de Lada vele succesvolle jaren gekend: maar inmiddels worden in Nederland geen nieuwe Lada's meer verkocht. Hierdoor verdwijnt het merk snel en zijn er in het huidige tempo over enkele jaren geen Lada's meer in het Nederlandse straatbeeld te zien.
De klassieke Lada is het resultaat van het communistische Sovjet-verleden en het symbool van een tijdperk en de communistische ideologie. Het verhaal van de Lada, de ontwikkeling van de Lada-fabriek en het leven in de stad, die daaromheen is gebouwd, zijn een weerspiegeling van de recente Russische geschiedenis.

De lezing valt in twee delen uiteen:
1) Het verhaal van de opkomst en neergang van Lada in Nederland. Hiervoor heeft de spreekster gesproken met de Nederlandse Lada fanclub, de laatste Lada-dealers en garages in Nederland en medewerkers van de voormalige importeur Gremi.
2) Het verhaal van de ontwikkeling van de Lada in de voormalige Sovjet-Unie en Rusland. Hiervoor heeft de spreekster gesproken met medewerkers en het management van de Ladafabriek, dealers, fanclubleden en bewoners in Togliatti, Rusland.

Wanneer: Donderdag 28 oktober 2021, 20.00u.
Waar: Centre for Russian Studies (tweede verdieping Universiteitsbibliotheek), Broerstraat 4 te Groningen
Aanmelden: Wij willen u vriendelijk verzoeken, u aan te melden via e-mail: g.w.m.stoeten@rug.nl
Voorwaarde voor toegang: Bij de ingang in de UB is het verplicht dat u de QR-code van de Coronacheck app laat zien samen met uw identiteitsbewijs. Kunt u een van beide niet laten zien, mogen wij u helaas geen toegang verlenen tot de lezing. Dit is ook het geval als de QR-code niet geldig is.

Cursus Russisch voor beginners najaar 2021

Binnenkort gaat een nieuwe cursus Russisch voor beginners van start.

Deze cursus is voornamelijk gericht op mondelinge communicatie in praktische alledaagse situaties - grammatica, woorden, leren spreken aan de hand van voorbeelddialogen, eventueel ondersteund met filmpjes. Daarnaast ook praktische informatie over het dagelijks leven in Rusland.

De totale prijs voor 10 weken (van 2 uur per week) bedraagt € 185,- inclusief het lesmateriaal.
Max. deelnemers – 7
De cursus zal doorgaan bij voldoende aanmeldingen.

1) dinsdag 28 september t/m 7 december 2021 (geen les: 19 oktober i.v.m. herfstvakantie) De cursus vindt plaats op dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur.

2) woensdag 29 september t/m 8 december 2021 (geen les: 20 oktober i.v.m. herfstvakantie) De cursus vindt plaats op woensdag van 19.00 tot 21.00 uur.

Zolang de coronasituatie fysieke lessen mogelijk maakt, zullen deze plaatsvinden in het Centre for Russian Studies, 2e verdieping Universiteitsbibliotheek, Broerstraat 4, 9712 CP Groningen.

Voor aanmelding (mogelijk t/m 21 september a.s.) voor deze cursus kunt u contact opnemen met Marcel Stoeten: tel. 050-3637823, e-mail: g.w.m.stoeten@rug.nl Geef bij het aanmelden aan welk bovengenoemde dag en tijdstip uw eerste voorkeur heeft.

 

Pagina's

Subscribe to Laatste Nieuws