Lezing "Mijn Russische helden" dinsdag 21 januari 2020

Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw oefende het België een grote aantrekkingskracht uit op Russen: duizenden Russen kwamen er studeren, de Russische oppositie vond er een toevluchtsoord, en Russische schrijvers en muzikanten waren in de ban van de ‘Vlaamse mystiek’.  Belgiës imago van rijk, liberaal en aantrekkelijk land bleef overeind tot ver na de Tweede Wereldoorlog.

De werkelijkheid was echter minder rooskleurig: Russische emigranten – lees: vluchtelingen – moesten immers zien te overleven in twee culturen: als gast van België, en als lid van de Russische gemeenschap. Tot welk soort compromissen en onmogelijke toestanden dit leidde, is de inzet van deze lezing, een portrettengalerij van ‘mijn’ Russische helden.
 
Wim CoudenysWim Coudenys doceert Russische en Europese (cultuur)geschiedenis aan de KU Leuven en is gespecialiseerd in Belgisch-Russische relaties en Russische geschiedschrijving. In 2019 verscheen zijn geschiedenis van de Russische emigratie in België in Rusland (Жизнь после царя: русские эмигранты в Бельгии, 1917-1945).

De lezing vindt plaats in het Centre for Russian Studies (2e verdieping, Universiteitsbibliotheek Groningen, Broerstraat 4, 9712 CP  GRONINGEN).

Datum: Dinsdag 21 januari 2020
Tijd: 20:00u

Graag vooraf aanmelden via: g.w.m.stoeten@rug.nl