Lezing 13 december: Europa na de Val van de Muur

Het einde van de Koude Oorlog gaf hoop en verwachting: na het wegvallen van het IJzeren Gordijn en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie ging Europa op weg naar een gezamenlijke toekomst van vreedzame samenwerking.

Maar hoe staan we er nu voor? Een flink aantal landen in Midden- en Oost-Europa koos inderdaad voor een toekomst in de EU, maar er zitten ook nog steeds landen in de EU-wachtkamer. Andere landen kozen een ‘eigenstandige’ toekomst en sommigen probeerden zelfs met geweld hun oude glorie te herstellen. Europa is door een turbulente periode gegaan de afgelopen decennia, met veel samenwerking, maar ook met conflicten, spanningen en (burger)oorlogen.

Hoe heeft dit alles kunnen gebeuren? Was de politieke wil tot samenwerking niet sterk genoeg? Waren er wellicht externe krachten die de Europese eenwording hebben belemmerd? Of was de historische en culturele diversiteit in ons continent groter dan we dachten? Deze en andere vragen zullen aan de orde komen in deze lezing.

De lezing wordt gegeven door Ron Keller, voormalig topambtenaar bij de Ministeries van Financiën en Buitenlandse Zaken. Hij was van 1991 tot 1994 de eerste Nederlandse bewindvoerder bij de ‘European Bank for Reconstruction and Development’ te Londen, opgericht om de landen in Midden- en Oost-Europa financieel te ondersteunen in hun transitie naar een markteconomie. Ron Keller was tevens Nederlands Ambassadeur in Oekraïne, Russische Federatie en China (2005-2013).    

Datum: dinsdag (!) 13 december a.s.
Tijd: 20.00-21.30 uur
Aanmelding: Wij willen u vriendelijk verzoeken, u aan te melden via e-mail: g.w.m.stoeten@rug.nl
Locatie: Academiegebouw, Senaatszaal (Broerstraat 5)