Lezing 16 maart: Macht van het verleden

Op donderdag 16 maart a.s. organiseren wij weer een lezing. Topspreker is Ivo van de Wijdeven, voormalig adviseur van de minister-president. Hij zal spreken over zijn nieuwe boek De macht van het verleden, waarin hij haarfijn uitlegt hoe de geschiedenis sluw wordt ingezet als een wapen zonder weerga.

Machthebbers als Vladimir Poetin en Xi Jinping maken sluw gebruik van de geschiedenis om aan de macht te blijven en hun plannen te rechtvaardigen. In Oekraïne kan iedereen zien waar dat toe kan leiden. Maar dit gebeurt wereldwijd. Ook in Nederland. Op 16 maart a.s. geeft Ivo van de Wijdeven een lezing over zijn nieuwe boek De macht van het verleden, waarin hij haarfijn uitlegt hoe de geschiedenis sluw wordt ingezet als een wapen zonder weerga.
Het boek geeft daarmee ook een blik in het brein van Poetin en andere potentaten. Want hun visie op het verleden stuurt hun handelen in het heden. De macht van het verleden werkt twee kanten op.
Hoogste tijd om die macht onder de loep te nemen. Gelet op alle ontwikkelingen in de wereld een onderwerp dat actueler is dan ooit. Na zijn lezing gaat Ivo graag het gesprek aan met het publiek. Ook is er de mogelijkheid zijn boek te kopen en te laten signeren.

Over de spreker:
 
Ivo van de Wijdeven is historicus en analist. Hij was jarenlang werkzaam als adviseur van de minister-president en voorziet nu diverse media van heldere uitleg. In zijn werk geeft hij een historisch perspectief bij de actualiteit. Eerder verschenen van zijn hand ook De rafelranden van EuropaDe spoken van Visegrád en De nieuwe rafelrand van Europa.

Datum: donderdag 16 maart a.s.
Tijd: 20.00-22.00 uur
Aanmelding: Wij willen u vriendelijk verzoeken, u aan te melden via e-mail: g.w.m.stoeten@rug.nl
Locatie: Academiegebouw, Senaatszaal (Broerstraat 5, Groningen)